Ana sayfa Genel Medeni Niyet Ve Etkileşebilmek

Medeni Niyet Ve Etkileşebilmek

2478
0
PAYLAŞ

İletişim iki birim arasındaki bilgi, duygu, düşünce alışverişidir. İletişim karşılıklı etkileşim sürecidir.

“Kişilerarası iletişim bir kişinin bir başkasını ya da başkalarını niyetli ya da niyetsiz olarak etkilemeyi amaçlayarak mesajlarını iletmesi ve onların mesajlarını almasıdır.”(Dökmen,Ü)
Medeniyet, bir ülke veya toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder.
Medeniyet, medeniliğin sonucu olarak ortaya çıkan bir dünya görüşü, varlık tasavvuru ve düzen fikri olarak da anlaşılmaktadır. Konumuzun temelleriyle medeniyetler arası etkileşim nasıl gerçekleşir sorusuna kavramları tek tek analiz ederek bütüne yaklaşabilmek amacındayım. Bu bağlamda konuya birçok bakış açısı sunulabilir. Ancak medeniyet gibi büyük bir kavramın iletişimle olan alakası beni konuyu iletişim yönüyle ele almamı sağladı.
Bugün “medeniyeti anlamak” için insanın yeryüzü macerasını baştan sona izlemek, incelemek gerekiyor. Doğudan batıya, çağlar öncesinden bugüne etraflı ve detaylı bilgi sahibi olmak gerekiyor. Böylesine geniş bir bakış açısıyla düşündüğümüzde görüyoruz ki insanlığın savaş ve barış haritası, iletişim kurabilmekten ya da iletişim kuramamaktan meydana gelen bir olay örgüsü şeklinde meydana gelmektedir. Karşılıklı olarak toplumların, yücelttikleri yahut reddettikleri medeniyetler dünyası, yok saymalar ve yok etmeler ile sonuçlandığında, insanoğlunun birbirini anlamasının önüne geçiyor. Aşağılama, öteleme, kötüleme gibi en başta bizim medeniyet coğrafyamızın kabul etmeyeceği sonuçlar ortaya çıkıyor. Biz kendi medeniyet coğrafyamızdan, önce öze, çekirdeğe bakmak ve medeniyeti öyle anlamak gerektiğini öğreniyoruz.
Her yüzyılda insanlık bir etkileşim süreciyle duygu ve düşüncelerini ortaya koymuştur. Gerek batı medeniyeti gerekse doğu medeniyeti bir etkileşim süreci yaşayarak bu günlere gelmişlerdir.
Her medeniyet önceki medeniyetlerden bir takım temel referanslar almıştır. Ve alınan bu referanslar medeniyetlere farklı bir yol açmıştır.
Diğer yandan bir medeniyetin geldiği son noktada bir başka medeniyet farklı bir şekilde ve coşkunlukta son noktaya gelmiş olan medeniyetin her alandaki en önemli şahıslarını ve değerlerini ele alır, yorumlar ve kendileştirir.
Medeniyetler arasında etkileşim yani iletişim tarihte birçok değerin kazanılmasına sebep olmuştur. Medeniyetler arası etkileşimle birlikte toplumlar yeni bir şeyler faydalı olayları alıp kullandılar. Bu değerlerin en başında sözsüz iletişimin en temel ögesi yazı örnek gösterilebilir. Yazı bir uygarlıkta görüldü ve hemen benimsendi, çeşitli şekillerle yazı başladı.
Aynı şekilde para ilk Lidyalılar tarafından kullanıldı. Zamanla herkes tarafından benimsenen para diğer uygarlıklara geçti. Tekerlek kullanımıyla birlikte birçok uygarlık bunu kullanmaya geliştirmeye başladı.
Tıpkı bilim, fen, sosyo-kültürel hayatın bir çok ögesini oluşturan materyaller medeniyetler arası iletişim sonucu birbirine aktarılmış ve her seferinde bir öncekinden alınan bilgi birikimiyle daha da gelişir hale gelmiştir.
Bu da medeniyetler arası gelişimin etkileşim yani iletişim yoluyla ne kadar önemli seviyelere taşındığının en büyük göstergesi haline gelmiştir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here